Training beleidsontwikkeling

Tryater is een van de grote theatergezelschappen en één van de negen vast gesubsidieerde toneelgezelschappen in Nederland. Dit oudste nationale theatergezelschap (50 geworden in 2015) wilde voor de toekomst het bestaande project TRY THIS! nieuwe impulsen geven. Hierbij nemen studerende jongeren (van 17 t/m 26 jaar) het roer over door een voorstelling te maken.

De vraag

Ontwerp en leid voor ons een bijeenkomst om samen met professionals uit het werkveld en (oud)deelnemers te brainstormen over de toekomst van het project TRY THIS! Tryater wilde niet verder op de automatische pilot, maar doorgroeien en nieuwe mogelijkheden ontdekken.

De oplossing

Een training van een uur, waarbij in hoog tempo een ‘ideeën laboratorium’ ontstond, met drie uitdagende werkvormen, gekoppeld aan een creativiteitstheorie. 50 professionals van culturele instellingen, jongeren en medewerkers van landelijke kunstfondsen werkten hieraan mee en gingen op in hun eigen creatieve vermogen.


Het proces

Ik bezocht Tryater voor een uitgebreid gesprek met de projectleider. Waar hoopt hij op? Wat wil hij zien bij deelnemers? Wat zijn de eigen ideeën? Waar zijn er aanknopingspunten voor een goede training? Die zaken bespraken wij.

Door de inhoudelijk stevige doelgroep leek het mij goed om de brainstorm in een inspirerend theoretisch kader te plaatsen. Als uitdagende stof voor de aanwezige professionals. Goed voor Tryater en interessant voor de deelnemers om zelf toe te passen in hun beroepspraktijk. Ik koos hiervoor een formule voor creativiteit, als uitgangspunt voor de brainstorm en werkvormen.

Het ontwerpen van zo’n bijeenkomst is een creatief proces, waarbij ik bewust nadenk over het gedrag dat ik bij mensen wil oproepen. Ik wil hen aanspreken op hun autonomie en expertise. En ik wil fysieke beweging zien, zodat er een ‘denktank van collectieve energie’ ontstaat.

Mijn kennis over Ludodidactiek en speldidactiek komen daarbij goed van pas. Sfeer, ruimte en geluid: alles moet bijdragen aan de sessie. Als werkruimte voor de brainstorm koos ik voor de zolder van Tryater. De inrichting riep meteen op tot creativiteit. Een goede playlist aan op Spotify en GAAN!

Resultaat

  • 100 nieuwe ideeën voor de toekomst van TRY THIS!
  • De opbrengst is tijdens de sessie door drie jongeren verzameld.
  • Uit de stroom ideeën zijn de highlights direct getoetst bij de doelgroep.
  • De opdrachtgever heeft alle ideeën gedocumenteerd op papier en kan kiezen met welke ideeën hij aan de slag wil.

Het resultaat volgens opdrachtgever en deelnemer:


“Annerieke bracht ons op een vernieuwende en inspirerende wijze tot nieuwe inzichten. Verschillende actieve werkvormen hebben het creatieve brein aangezet tot actie. En dat met een grote portie energie en enthousiasme!”
(Rianne Hogeveen, projectleider Tryater)

“Het waren leuke en waardevolle tools. Je hebt vaak je eigen manier om te brainstormen, maar nu ging het heel anders. Achteraf viel me op dat ik mijn ideeën bleef toetsen aan de realiteit met de vraag: hoe haalbaar is dit?”
(Wendy Viel, Meeuw Jonge Theatermakers)

Wil je ook met mij aan de slag? Stel hier je vraag.